Award

Eindhovens project genomineerd voor Hein Roethofprijs 2022

Bubble Games startte in voorjaar van 2020

Eindhovens project genomineerd voor Hein Roethofprijs 2022

Eindhoven, Utrecht,
Het project Bubble Games uit Eindhoven is een van de drie genomineerden voor de Hein Roethofprijs 2022. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) reikt deze prijs elke twee jaar uit aan een organisatie of samenwerkingsverband die op een verfrissende manier de sociale veiligheid verbetert. De uitreiking vindt plaats op 31 oktober in het koetshuis van Kasteel de Haar in het Utrechtse Haarzuilens.

Het project Bubble Games laat groepen waartussen polarisatie dreigt, met behulp van VR-technologie in elkaars leefwereld stappen. In de gemeente Eindhoven is de techniek ingezet om de spanningen weg te nemen tussen bewoners van de wijk Meerhoven en jongeren die er overlast veroorzaken. Kan spanning tussen groepen, en die kan leiden tot polarisatie, worden getemperd door het ontwerpen van empathie? Die vraag staat centraal binnen Bubble Games. Om daar zicht op de krijgen, stappen bewoners en jongeren met VR-brillen in elkaars leefwereld om voelen hoe het is om in elkaars schoenen te staan. Daarna ontmoeten ze elkaar praten over hoe ze de spanningen over en weer kunnen verminderen.

Bubble Games startte in het voorjaar van 2020. Het is een samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, Fabrique, LB MGMT, TU Delft, Fonkeling en Fontys. De huidige interventie is nu nog lastig uit te breiden, omdat de techniek erg duur is. De gemeente Eindhoven wil graag verder met een praktische vertaling van de resultaten uit Bubble Games. Zodat het verder kan worden gebruikt in andere delen van de stad.

Andere genomineerden

De jury koos de projecten die uit 22 inzendingen opvielen in hun frisse aanpak en doeltreffendheid. Naast Bubble Games zijn ook ‘Cyber Ambassadeurs Breda’ en ‘You Choose’ van de gemeente Haarlemmermeer genomineerd.

Vorig bericht Geschillencommissie Zorgverzekeringen verduidelijkt preferentiebeleid
Volgend artikel Provincie stelt strategisch beleidskader grondbeleid voor

Nu op WijUtrecht