Duurzaam

Vijf voordelen om als bedrijf te investeren in duurzame verlichting

Met duurzame verlichting donkere winterdagen door

 

Duurzame verlıchtıngen

De wintertijd is inmiddels ingegaan dus het is de hoogste tijd om stil te staan bij de voordelen van effectieve, duurzame verlichting voor jou en jouw werknemers. Maar waarom zou je investeren in duurzame verlichting? Wat zijn de voordelen? En wat merken jouw werknemers hier precies van? In dit artikel staan we stil bij de voordelen van duurzame verlichting, zodat we de lange, donkere winterdagen effectief doorkomen.

Voordelen van duurzame verlichting

Investeren in duurzame bedrijfsvoering is vandaag de dag belangrijker dan ooit. Niet alleen vanwege klimaatproblematiek en om te voldoen aan alle wet- en regelgeving, maar duurzame bedrijfsvoering heeft ook impact op de gezondheid van medewerkers. Duurzame verlichting is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij duurzame bedrijfsvoering, maar het maakt het niet minder belangrijk. Hieronder vind je de vijf grootste voordelen voor duurzame verlichting.

Kostenbesparing

Een belangrijke reden voor het aanschaffen van duurzame verlichting is de grote besparing die het oplevert op het gebied van elektriciteitsverbruik. Wanneer een bedrijf overschakelt naar ledverlichting heb je namelijk 56% minder lampen nodig, simpelweg omdat de kwaliteit en lichtopbrengst van ledlampen een stuk hoger ligt. De investering in duurzame verlichting kan zelfs, door de stijgende energieprijzen, binnen twee jaar worden terugverdiend.

Beter voor het milieu

Ledlampen zijn ook een stuk beter voor het milieu. De levensduur van ledlampen is namelijk een stuk langer dan die van gloei- en spaarlampen of tl-buizen. Zo gaat ledverlichting gemiddeld tussen de 30.000 en 80.000 uur mee, gloeilampen ongeveer 1.000 uur, spaarlampen 6.000 uur en tl-buizen 8.000 uur. Dit is een flink verschil wat maakt dat de ledlampen een stuk minder vaak vervangen hoeven te worden – ook nog eens goed voor de circulaire economie.

Recyclen

De ledlampen die wel vervangen moeten worden, kunnen daarnaast goed worden gerecycled. Een ledlamp bestaat namelijk hoofdzakelijk uitelektronische componenten die op veel plekken ingeleverd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld eens aan een afvalstation, milieustraat of inleverbak.

Verminder je CO2-uitstoot

Doordat je minder lampen nodig hebt, de levensduur langer is, en ledlampen minder elektriciteit gebruiken, wordt er bovendien een stuk minder CO2 uitgestoten: een win-win situatie voor het bedrijf en de
natuur.

Verbeterde gezondheid van werknemers

Lage lichtsterktes kunnen zorgen voor concentratieproblemen en vermoeidheidsklachten. Goede verlichting draagt bij aan de gezondheid en productiviteit van werknemers en stimuleert ook ons bioritme. Dit bioritme is belangrijk voor ons slaap- en eetpatroon, de regulering van ons lichaamstemperatuur en onze stemmingen. Goede verlichting overdag zorgt er dus voor dat we ons overdag beter voelen en ’s nachts beter slapen.

Subsidies voor duurzame verlichting

Het aanschaffen van duurzame verlichting is relatief gezien een grote investering, maar verdient zichzelf op alle vlakken  weer terug. Als bedrijf sta je er bovendien niet alleen voor bij het
overstappen naar duurzame verlichting. Vanuit de overheid zijn er twee subsidies waar je als bedrijf voor in aanmerking kan komen: de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA) en energie-investeringsaftrek EIA

Vorig bericht MVO Nederland helpt boeren met collectief bij omschakeling naar natuurlijke landbouw
Volgend artikel Mercure Hotel Amersfoort Centre gerenoveerd

Nu op WijUtrecht