Staking

Eerste staking bij equensWorldline

FNV: "Werknemers ontvangen niet genoeg om enorme inflatie op te vangen"

FNV: Eerste staking bij equensWorldline

Utrecht,
Het rommelt bij equensWordline. Op donderdag 1 december werd voor het eerst actie gevoerd bij de betalingsverwerker (voortgekomen uit Interpay). Meer dan negentig medewerkers legden vier uur het werk neer in Utrecht. Zij willen een betere cao.

De leden van de FNV hebben tot twee keer toe een eindbod van het bedrijf afgewezen. Er is een groot struikelpunt is het salaris. Het bedrijf wil niet verder gaan dan 4% in 2022 en 4% in 2023. Dat is voor de werknemers niet eens genoeg om de enorme inflatie op te vangen.

Salarissen moeten meestijgen

Zij eisen een cao voor twee jaar (tot en met december 2023) waarin de salarissen blijven meestijgen met de prijzen (automatische prijscompensatie. Ook moet er over dit jaar EUR 100 euro bruto per maand bij (vanaf 1 januari 2022).

Waardering en respect

Naast het magere loonbod wil de werkgever evenmin goede regelingen afspreken voor eerder stoppen met werken (RVU), een generatiepact en verlof. Ralph Smeets, bestuurder FNV Finance: “equensWordline komt ons vrijwel nergens in tegemoet. Terwijl de mensen niet zo gek veel willen: vooral waardering en respect voor hun inzet.”

Een tweede actiedag

Op een brief die de werknemers deze week hebben gestuurd heeft de directeur in Frankrijk nog niet gereageerd. Smeets: “Geef dan in ieder geval een reactie, dat is wel zo netjes. Maar nee, hij speelt vooralsnog stommetje. Als er nu niet snel iets gebeurt, organiseren wij een tweede actiedag.”

Directie beloont zichzelf wel royaal

Smeets: “equensWorldline heeft het eerste halfjaar van 2022 zeker EUR 213 miljoen winst gemaakt, dus daar zit wel wat ruimte om de medewerkers beter te belonen, zou je zeggen. Komt nog eens bij dat de directie in Frankrijk zichzelf de afgelopen jaren wél een behoorlijke loonsverhoging heeft gegeven. Dan heb ik het over 40% tot 45% over die periode. Dat staat toch in schril contrast met wat ze hun mensen nu willen geven.”

Acties mogen nu wel

Dat de werknemers van equensWordline überhaupt mogen actievoeren is al een overwinning op zich. Tien jaar geleden dreigden ook acties, maar toen verbood de rechter ze. Die vond dat er een risico was dat acties het betalingsverkeer in gevaar zouden brengen en dat zou de maatschappij kunnen ontwrichten. Smeets: “Wij hebben ons huiswerk nu extra goed gedaan en gezorgd voor een calamiteitenplan en een minimale bezetting bij het bedrijf.”

550 werknemers

Bij equensWorldline werken zo´n 550 mensen. Het bedrijf is ontstaan uit onder meer Interpay en is één van de grootste verwerkers van betalingsverkeer in Europa.

Vorig bericht Nieuwe eigenaar voor Multicopy Zeist
Volgend artikel Samen bouwen aan toekomst van Nederland op BouwBeurs 2023

Nu op WijUtrecht