HR

Gevlucht uit Syrië, Jemen en Afghanistan. Arts, tech-ondernemer en verpleegkundige in Nederland

Prijs voor studie- en werkprestaties van vluchtelingen

Gevlucht uit Syrië, Jemen en Afghanistan. Arts, tech-ondernemer en verpleegkundige in Nederland

Utrecht,
Voor veel vluchtelingen is het bijzonder lastig om in Nederland (verder) te kunnen studeren of werk te vinden dat aansluit bij opleiding en ervaring. Dit is niet alleen een probleem voor eigenwaarde en ontwikkeling, maar staat ook hun integratie in de Nederlandse samenleving in de weg. Tegelijkertijd vraagt de huidige krapte op de arbeidsmarkt om het benutten van onbenut arbeidspotentieel, inclusief vluchtelingen. Het optimaal benutten van kennis en ervaring van vluchtelingen is van belang voor zowel de vluchteling als Nederland.

Vluchtelingenorganisatie UAF laat met een jaarlijkse award zien over welke kennis, talent en doorzettingsvermogen vluchtelingen beschikken. Uit de duizenden vluchtelingen die het UAF begeleidt werden tientallen mensen voorgedragen voor nominatie. Hieruit zijn zes genomineerden geselecteerd op basis van studie- en werkprestaties én maatschappelijke betrokkenheid.

Procedure

Zoals bijvoorbeeld Firas Alabbas die in 2015 vluchtte uit Syrië en in hoog tempo de procedure voor de voor zorgprofessionals verplichte BIG-registratie voltooide en nu werkt als KNO-arts in het Haags Medisch Centrum. Of Ashuqullah Amin die werkte als tolk voor de Nederlandse militaire missie Afghanistan. Snel na aankomst in Nederland startte hij een opleiding tot verpleegkundige en ging aan de slag bij het Haga Ziekenhuis, waar hij opnieuw in de frontlinie stond; op de corona-afdeling. Shadi Alhakimi tenslotte verkoos het opbouwen van een bedrijf dat een app ontwikkelde voor de taalontwikkeling van nieuwkomers in Nederland, boven een goedbetaalde baan als cybersecurity-ingenieur.

Over de award

De UAF-Award wordt dit jaar voor de negende maal uitgereikt door het UAF aan een gevluchte student of professional met uitzonderlijke prestaties in zijn of haar vakgebied en hun bijdrage aan de samenleving. De prijs staat symbool voor de competenties en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen die een nieuwe toekomst in Nederland opbouwen.

Tot en met 3 november kan gestemd worden op de genomineerden. Op dinsdag 8 november wordt de award uitgereikt. Dit zal gebeuren tijdens een inhoudelijk en daarnaast feestelijk programma met journalist en programmamaker Danny Ghosen. Die op 15-jarige vanuit het door burgeroorlog verscheurde Libanon naar Nederland vluchtte. De prijs wordt uitgereikt door de scheikundedocente Norhan Alsheikh Hidar, de winnaar van 2021. De jury was vorig jaar lovend over haar studie- en werkprestaties en haar inzet voor de samenleving, als docent en vrijwilliger.

Over het UAF

Het UAF (voluit: Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF) is de oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland. En zet zich in voor de belangen van gevluchte studenten en professionals in Nederland. Dit doen ze met begeleiding en ook financiële steun. Het UAF werkt met een uitgebreid netwerk van organisaties samen, als onderwijsinstellingen, werkgevers en gemeenten om de kennis, ervaring. En het potentieel van gevluchte studenten en professionals te benutten. Per jaar ondersteunt het UAF zo’n 4.000 gevluchte studenten en professionals.

Vorig bericht Mercure Hotel Amersfoort Centre gerenoveerd
Volgend artikel Grootschalige renovatie Gemeenlandsevaartbrug te Vinkeveen

Nu op WijUtrecht