Energie

Ministerie wil waterstofnetwerk aanleggen in Zeeland en Noord-Brabant

Commissie: vergelijk verschillende tracés

Betrek de aanlegmethoden en het tracé in de milieueffectrapportage van het waterstofnet-werk Zuidwest-Nederland

De Commissie voor de milieueffectrapportage adviseert om in het milieueffectrapport over het waterstofnetwerk in Zeeland en Noord-Brabant de gevolgen te beschrijven van de gekozen aanlegmethode en van het afwijken van de daarvoor bestemde leidingenstrook. Dit kan consequenties hebben voor veiligheid, natuur en archeologie. Neem dat mee in het onderzoek, zegt de Commissie. Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft de Commissie om advies gevraagd. 

Milieueffecten van Waterstofnetwerk in Zeeland en Noord-Brabant

De minister voor Klimaat en Energie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties willen een waterstofnetwerk aanleggen in Zeeland en Noord-Brabant. In de toekomst maakt dit deel uit van een landelijk netwerk. Voordat de ministers hierover besluiten worden de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport. Het is een rapport in twee fasen. Eerst wordt gekeken naar de effecten van verschillende tracés. In fase 2 wordt het voorkeurstracé uitgewerkt.

Het onderzoek gaat over het geschikt maken van een bestaande aardgasleiding voor waterstof en de aanleg van een nieuwe waterstofleiding. De nieuwe leiding kan geboord worden of aangelegd in een sleuf in de grond. De keuze voor de aanlegmethode heeft gevolgen voor veiligheid, natuur, en archeologie. Daarnaast past de waterstofleiding niet overal in de grondstrook die bedoeld is voor dergelijke hoofdleidingen. Van deze grondstrook afwijken kan ook gevolgen hebben voor veiligheid, natuur en archeologie. De Commissie adviseert daar in het milieurapport goed aandacht aan te besteden.

Aanvullend adviseert de Commissie om bij het vergelijken van de verschillende tracés te kijken hoe de milieugevolgen verminderd kunnen worden.

Tenslotte vindt de Commissie het belangrijk dat het rapport beschrijft hoe de veiligheid en het mogelijk optreden van waterstoflekkages worden gemonitord.

Hans Mommaas, voorzitter van de Commissie mer: ‘Als je voor leidingen gaat boren of graven en dat buiten de aangewezen grondstrook doet, dan moet je de gevolgen voor veiligheid, natuur en archeologie eerst goed in beeld hebben.’

Vorig bericht 14 bedrijven failliet in Utrecht in eerste helft maart
Volgend artikel Alexander Vlaskamp tekent als CEO van MAN Truck & Bus

Nu op WijUtrecht