Recycling

Nederlanders herkennen afgedankte apparaten niet altijd

Extra aandacht voor (verborgen) elektrisch afval op Nationale Wecycleweek

Nederlanders herkennen afgedankte apparaten niet altijd

Ruim de helft van de Nederlanders is onvoldoende op de hoogte wat elektrisch afval is. Dat constateert Stichting OPEN aan de vooravond van International E-waste Day op 14 oktober. Op basis van onafhankelijk onderzoek signaleert de stichting, verantwoordelijk voor de inzameling van afgedankte elektrische apparaten, dat veel consumenten niet weten wat tot deze categorie behoort. “25% van de Nederlandse consumenten weet bijvoorbeeld niet dat vapes, earpods en oplaadsnoertjes elektrisch afval zijn, met alle gevolgen van dien”, stelt Steven van Eijck, voorzitter van Stichting OPEN. Volgens Stichting OPEN is meer bewustzijn noodzakelijk en daarom wordt er tijdens de Nationale Wecycleweek van 9 t/m 15 oktober extra aandacht besteed aan (verborgen) elektrisch afval.

Barrières om afval te scheiden

Naast onbekendheid over wat wel en niet behoort tot elektrisch afval, ervaren consumenten barrières om afval te scheiden. Een kwart van de Nederlanders vindt het lastig om elektrisch afval te scheiden omdat ze twijfelen waar het naartoe moet. 3 op de 10 Nederlanders denkt dat er geen inzamelpunt in de buurt is. Een even zo groot aantal is eerder geneigd om elektrisch afval in de prullenbak te gooien. Ook wordt tijdgebrek als reden genoemd om bijvoorbeeld niet naar een milieustraat te gaan. Steven van Eijck benadrukt: “Het is essentieel dat iedere Nederlander weet wat elektrisch afval is en wat ermee gedaan moet worden, namelijk inleveren bij een Wecycle inleverpunt zoals de gemeentelijke milieustraat of winkel. Elektrisch afval is niet zomaar afval. Het is een schat aan waardevolle grondstoffen die we opnieuw kunnen gebruiken. Het is afval dat waard is om moeite voor te doen.”

Risico op verlies van waardevolle grondstoffen en schade voor het milieu

Jaarlijks belandt er wereldwijd maar liefst 9 miljard kg elektrisch afval bij het restafval. Dit vertegenwoordigt een verloren grondstofwaarde van 9,5 miljard dollar, voornamelijk afkomstig uit waardevolle materialen zoals ijzer, koper en goud die te vinden zijn in elektrisch afval. Voor Nederland gaat het om een alarmerende 23 miljoen kg die jaarlijks bij het restafval terechtkomt.
Steven van Eijck, voorzitter van Stichting OPEN, zegt: “Als we niet oppassen, laten we een fortuin aan waardevolle grondstoffen gewoon in de prullenbak verdwijnen. Dit is niet alleen economisch onverantwoord, maar ook ecologisch onhoudbaar.” Het incorrect verwerken van elektrisch afval heeft verstrekkende gevolgen. Schadelijke stoffen zoals lood, kwik en cadmium kunnen in het milieu terechtkomen. Daarnaast vormen ingebouwde batterijen in veel elektrische apparaten een potentieel gevaar. Bij onjuiste hantering kunnen deze batterijen afvalbranden veroorzaken.

Vorig bericht Start graafwerkzaamheden glasvezel op bedrijventerreinen Veenendaal
Volgend artikel Conclusion neemt Portugese Neotalent over

Nu op WijUtrecht