Wateronderzoek

PFAS in Utrechts zwemwateren ruim onder advieswaarde RIVM

Geen hoge PFAS-concentraties in Utrechtse officiële zwemwateren gemeten.

PFAS in Utrechts zwemwateren ruim onder advieswaarde RIVM

Foto: Provincie Utrecht

In de officiële Utrechtse zwemwateren zijn geen hoge concentraties PFAS aangetroffen. Dat blijkt uit metingen die in opdracht van de provincie Utrecht zijn uitgevoerd door de waterschappen en Rijkswaterstaat. De gemeten hoeveelheden blijven ver onder de advieswaarde die door het RIVM is vastgesteld.

“Daarmee sluiten deze resultaten eigenlijk aan bij het beeld dat we in de hele provincie zien”, zegt gedeputeerde Water en Bodem Has Bakker. “We treffen lage concentraties PFAS op veel plekken waar we metingen doen aan. Gelukkig blijft ons zwemwater ruimschoots onder de advieswaarde en daar ben ik blij mee. Toch blijft de verspreiding van deze stoffen  natuurlijk wel zorgwekkend.”

Een verzameling aan stoffen

PFAS is een verzamelnaam voor meer dan 6000 stoffen en staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Deze stoffen breken niet af in de natuur en worden daarom ook forever chemicals genoemd. PFAS hebben handige eigenschappen, ze zijn water- vet en vuilafstotend en zitten in veel producten. Enkele voorbeelden zijn: cosmetica, kleding, gewasbeschermingsmiddelen, voedsel en anti-aanbaklagen. Volgens het RIVM krijgen Nederlanders over het algemeen teveel PFAS binnen. “Dat betekent gewoon dat er iets moet gebeuren. Een verbod op het gebruik van die stoffen zou helpen om verdere vervuiling van ons milieu tegen te gaan”, aldus gedeputeerde Bakker.

Onderzoek naar PFAS in zwemwater

Over de schadelijkheid van deze stoffen is de afgelopen jaren meer bekend geworden. Ook de verspreiding ervan is beter in beeld. Om inzicht te krijgen in de aanwezigheid van PFAS in het Utrechtse zwemwater zijn dit jaar metingen gedaan door Rijkswaterstaat en de waterschappen Amstel, Gooi en Vecht, Rivierenland, Vallei en Veluwe en De Stichtse Rijnlanden.

Vorig bericht 1600 glas-glas zonnepanelen voor Van der Valk Houten
Volgend artikel Provincie Utrecht stelt 250.000 euro beschikbaar voor agroforestry

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijUtrecht