Energietransitie

Scholieren uit Amersfoort en Soest winnen prijzen tijdens de 5e Raspberry Pi-finale

Lustrumeditie van de Raspberry Pi-scholenwedstrijd stond in het teken van de energietransitie

Scholieren Amersfoort Soest Raspberry

Winnaars Raspberry Pi Competitie 2023

Amersfoort, Soest,
De lustrumeditie van de Raspberry Pi-competitie is geëindigd met een feestelijke finale in de Rijtuigenloods te Amersfoort. Vier scholenteams wonnen prijzen voor hun uitvindingen die de energietransitie kunnen versnellen, waaronder teams van het Griftland College in Soest en het GSG Guido uit Amersfoort . De jaarlijkse Raspberry Pi-competitie wordt georganiseerd door PA Consulting om leerlingen te enthousiasmeren voor techniek en IT. Met de kleine Raspberry Pi-computer worden zij ieder jaar met een ander maatschappelijk vraagstuk uitgedaagd. Dit jaar stond de energietransitie centraal.

I-Team Pro (Griftland College, Soest) won de juryprijs voor beste overall uitvinding met hun draaiende zonnepanelen; de prijs voor meest creatieve uitvinding ging naar Guido 2 (GSG Guido, Amersfoort) en hun persluchtaccu; het slimme energieopslagsysteem van Team 0 (Gomaruscollege, Groningen) werd bestempeld als meest (commercieel) haalbare uitvinding; en de Thermoweter – een slimme thermometer – van het Misteaks Where Made-team (Buurtcollege Maas en Peel, Panningen) won de prijs voor meest impactvolle uitvinding.

Technologie die de wereld beter maakt

Zestien teams, met leden tussen de twaalf en negentien jaar, hadden het tot de finale geschopt. Zij werden getrakteerd op een interactieve quiz, een gezamenlijke lunch en een workshop over Stella Vita, de zonnecamper van het Solar Team van T/U Eindhoven. Vervolgens kregen ze tijdens een innovatiemarkt uitgebreid de gelegenheid om hun uitvindingen te tonen aan de jury en het aanwezige publiek. De daaropvolgende prijsuitreiking werd voor de derde editie op rij begeleid door tv-presentator Klaas van Kruistum.

“Wij vinden het ontzettend belangrijk dat jullie ervaren wat technologie kan betekenen voor de wereld”, zei Mark Griep, hoofd PA Nederland tegen de volle zaal. “En denk maar niet dat wij volwassenen het beter weten. Jullie kunnen er vanuit gaan dat jullie ideeën goed zijn en dat jullie heel goed weten wat er moet gebeuren om deze wereld beter te maken.”

Minister Rob Jetten sprak de scholieren toe in een videoboodschap: “Wij proberen dagelijks de moeilijkste problemen rond de energietransitie op te lossen. Hoe sluiten we meer mensen aan op het energienet? Hoe wekken we meer energie op uit bronnen die niet opraken? Maar ook: hoe betrekken we mensen, met name jongeren? Wat tof daarom dat jullie de afgelopen tijd hebben nagedacht over oplossingen die de overstap naar groene energie makkelijker maken. Als minister ben ik heel benieuwd naar wat jullie hebben verzonnen tijdens deze lustrumeditie.”

Prijzen werden uitgereikt door leden van de negenkoppige jury, bestaande uit Volkert Deen (Hoofdredacteur, AG Connect), Joost Looij (Directeur ICT, Enexis), Mieke Struik (Head of Schiphol Group Aviation Solutions), Koen-Jan Nieuwenhuisen (SaaS Factory PMO Leader, Philips), Anne-Marie Le Doux (Business Manager Innovation, APG), Jet Lepage (Hoofd Verwerken Financiële Verplichtingen, UWV), Wendy Vierveijzer (Rechtspraak), Rinke van de Rhee (Chief Digital Officer, Alliander) en Willem van Asperen (Chief Data Scientist, PA Consulting).

Vier uitvindingen, vier winnaars

De meest creatieve uitvinding was de accu die energie als lucht opslaat van team Guido 2, van het GSG Guido uit Amersfoort. “Een  heel mooi uitgevoerde, out-of-the-box uitvinding”, legde jurylid Wendy Vierveijzer uit. “En een voorbeeld van hoe inspiratie ineens toe kan slaan.” “Gewoon spontaan”, aldus een van de teamleden over hoe ze op het idee waren gekomen.

De prijs voor de meest haalbare uitvinding ging naar Team 0 van het Gomarus College in Groningen, voor hun energieopslagsysteem dat aan de hand van marktprijzen kan bepalen of energie beter verbruikt of verkocht kan worden. “Een aantrekkelijk product met dubbele commerciële potentie aan de bespaarkant én de verdienkant”, zei Mieke Struik.

De meest impactvolle uitvinding was de slimme thermostaat van het Misteaks Where Made-team van Buurtcollege Maas en Peel te Panningen. Hun thermostaat regelt de temperatuur op basis van het aantal personen in een ruimte.  “Een sublieme teamnaam”, zei Anne-Marie Le Doux tegen de 13- en 14-jarige teamleden. “Jullie hadden het concept niet alleen hartstikke mooi uitgewerkt,  maar zelfs een stuk of zes concepten klaarliggen voor vervolgiteraties. We gaan nog zeker meer van deze jongens horen!”

De AAA-juryprijs voor de beste overall uitvinding werd gewonnen door I-Team Pro, van het Griftland College in Soest, voor hun draaiende zonnepanelen. Rinke van Rhee: “Wat doe je als zonnepanelen niet goed liggen en rendement verloren gaat? Wat doe je als je in ons kleine landje geen plek hebt om hele weides vol te leggen? Dan doe je wat dit team heeft gedaan: een oplossing uitvinden die meer opwekt en minder ruimte inneemt.”

De Raspberry Pi-competitie is gericht op jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen die hands-on ervaring willen opdoen met computerprogrammeren en techniek.

Vorig bericht Wegwerkzaamheden N225 tussen Rhenen en Wageningen
Volgend artikel Hegeman Bouw en Infra bouwt spooronderdoorgangen in Maarsbergen

Nu op WijUtrecht