Woningbouw

Grote stappen in woningbouwontwikkelingen Leidsche Rijn

1.650 woningen in Groenewoud, 2.000 in Papendorp en 1.015 op hoogbouwkavel MARK

stappen woningbouwontwikkelingen Leidsche Rijn

Utrecht,
Het college van B&W heeft met het vaststellen van het bestemmingsplan MARK en ter inzage leggen van de bestemmingsplannen Groenewoud en Papendorp een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van Leidsche Rijn en om de woningnood in Utrecht tegen te gaan. Het gaat om maximaal 1.650 woningen in Groenewoud, 2.000 woningen in Papendorp én 1.015 woningen op de hoogbouwkavel MARK.

Wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ordening): “De woningnood is hoog in Utrecht. Daarom werken we er keihard aan om met de schaarse ruimte die er is in de stad zoveel mogelijk kwalitatieve woningen te bouwen. MARK is een haalbaar plan en ook nog eens een eyecatcher voor de stad. Bij Papendorp en Groenewoud realiseren we een complete wijk en de Mobiliteitshub XL, waardoor we op andere plekken in de stad (zoals het autovrije Beurskwartier en de Merwedekanaalzone) weer veel meer woningen kunnen toevoegen.”

Bestemmingsplan MARK: hoger bouwen dan de Dom

Het project MARK bestaat uit 3 torens en lagere bebouwing met maximaal 1.015 woningen, een groen plein, groen op verschillende verdiepingen en ruimte voor horeca. Op de hoogste toren komt een uitkijkpunt. Ten opzichte van het oorspronkelijke plan zijn er een aantal aanpassingen doorgevoerd. De bouwhoogte van twee van de drie torens is aangepast, waarbij de hoogste 140 meter hoog blijft. Het totaal aantal woningen is nu maximaal 1.015 in plaats van 1.200. De verlaging van het aantal woningen heeft te maken met de regels rond stikstof om binnen de bandbreedtes van de onherroepelijke natuurvergunning te blijven.

De datum voor de verwachte start van de bouw hangt nog van verschillende factoren af zoals de hoge bouwkosten, de oplopende rente, netcongestie en terughoudendheid bij beleggers over de uitgangspunten voor het middenhuurprogramma. Wethouder Eerenberg: “Samen met de ontwikkelaar doen we er alles aan om in deze onzekere tijd zo snel mogelijk te starten met de realisatie van deze torens. Ik heb er vertrouwen in dat we snel de volgende fase in kunnen gaan, omdat we tot een haalbaar plan zijn gekomen en deze belangrijke stap hebben gezet.”

Bestemmingsplannen Papendorp en Groenewoud: een levendige stadsbuurt

In het zuiden van Leidsche Rijn gaat het bedrijven- en kantorenpark Papendorp veranderen in een levendige stadse buurt waar werken wordt gecombineerd met wonen en recreëren. In Papendorp worden ongeveer 2.000 woningen en een Mobiliteitshub XL gebouwd voor ‘parkeren op afstand’ met minimaal 2.000 autoparkeerplaatsen en 1.700 fietsparkeerplaatsen. Hier kunnen bewoners en bezoekers van Groenewoud, Papendorp, Beurskwartier en Merwedekanaalzone hun auto op afstand parkeren en gebruikmaken van deelauto’s en –fietsen of het openbaar vervoer. Ook worden er nieuwe kantoren, bedrijven, horecavoorzieningen, 1 of meerdere hotels en winkels (waaronder een supermarkt) gebouwd.

In Groenewoud wordt gewerkt aan de bouw van nog eens 1.500 tot 1.650 woningen, een basisschool en kinderopvang, horeca en maatschappelijke voorzieningen, zoals een gezondheids- en of buurtcentrum. De hallen van de voormalige asfaltcentrale blijven behouden en krijgen een nieuwe functie. Er komt een restaurant in en het wordt een plek voor creatieve doeleinden. In Groenewoud zijn veel straten overwegend autovrij of is de auto te gast. Hierdoor is er veel ruimte om elkaar te ontmoeten buiten. De verwachting is dat de bouw van Papendorp en Groenewoud start in de tweede helft van 2025.

Utrechters en andere belangstellenden kunnen van 18 augustus tot en met 28 september laten weten wat zij van de bestemmingplannen Groenewoud en Papendorp vinden. 31 augustus is er een informatieavond voor omwonenden, bedrijven, bedrijvenpark Papendorp en andere belangstellenden waar zij zich kunnen laten informeren over de plannen.

Eerenberg: “We bouwen al 25 jaar in Leidsche Rijn en gaan nu echt de laatste fase in. Met deze bestemmingsplannen en het plan voor Strijkviertel na de zomer zijn de grootste nieuwe ontwikkelingen weer een stuk dichterbij. Zo komen er weer meer plekken voor de Utrechters van nu en de toekomst om te werken, wonen en leven.”

Vorig bericht Utrecht wil minimum uurloon van 14 euro bij nieuwe aanbestedingen
Volgend artikel Drie miljoen voor Utrechtse duurzaamheidsprojecten

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijUtrecht