Presentatie

Swapfiets presenteert Mindful Miles fietsroutes

Het fietsenmerk vraagt aandacht voor mentale gezondheid met groene routes in Utrecht

Swapfiets presenteert Mindful Miles fietsroutes

Bron: Swapfiets

Utrecht,
Stap vanaf 3 juni extra vaak op de fiets om je mentale gezondheid een boost te geven. Dat is het doel van de speciaal gecureerde fietsroutes in en rond Utrecht die Swapfiets vandaag presenteert. Deze routes worden gelanceerd op Wereldfietsdag en tijdens de start van de Week van de Mentale Gezondheid om aandacht te vragen voor een betere mentale balans. Bijna de helft (48%) van de volwassen Nederlanders heeft namelijk ooit in het leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad.* Door vaker de fiets te pakken, de drukte van de stad te ontsnappen en richting het groen te bewegen, versterk je niet alleen je immuunsysteem maar remt het ook de aanmaak van stresshormoon cortisol. De Google Maps routes, ook te vinden in de recent gelanceerde fietsapp Toertje, bevatten tips, tricks én hotspots die je helpen het hoofd leeg te maken onderweg.

De kracht van fietsen in het groen

Een fietsrit door de drukke stad met volle fietspaden, te midden van een minstens zo hectische wereld, kan stressvol zijn. Bij 50% verstedelijking van een land blijkt dat de mentale problematiek versneld stijgt volgens het Centre for Urban Mental Health. Bovendien gaf in 2022 één op de vier werkenden in de leeftijd van 18 tot 35 jaar aan burn-outklachten te ervaren.** Daarom is het van groot belang af en toe ontspanning op te zoeken en het hoofd leeg te maken. Bewegen draagt daar positief aan bij: uit een recent onderzoek blijkt dat regelmatig fietsen, bijvoorbeeld naar het werk, de kans verkleint dat je medicijnen tegen depressie en/of angsten nodig hebt.*** Combineer dit met een natuurlijke omgeving en je zit helemaal lekker (op je fietszadel).

“Steden zijn fantastisch, maar het is nog belangrijker dat mensen zich daar goed voelen. Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Maar bewegen en fietsen in de natuur is nog beter en helpt stress te verminderen. Daarom nodigen we iedereen uit om vaker de fiets te pakken en zo hun mentale gezondheid in acht te nemen”, aldus Suzanne Berings, General Manager van Swapfiets Nederland.

Ontdek de 40.000 km aan Nederlandse fietspaden

De twee fietsroutes starten bij de Swapfietswinkel in het centrum van Utrecht en brengen je via de mooiste paden naar het levendig groen in stadsparken, remote spots voor een meditatieoefening, de beste plek voor een ochtendduik en de mooiste weidse uitzichten in het ommeland. Swapfiets geeft handige tips om meer tot rust te komen en vergeet ook de horeca hotspots, zoals De Veldkeuken of Het Parkcafé Utrecht op de route niet. Verstillen is immers net wat lekkerder met een drankje of ijsje in de hand, nietwaar?

Thijs Zonneveld, ambassadeur van Toertje en renner bij Beat Cycling Club: “Er is voor mij geen betere manier om je hoofd leeg te maken dan door te fietsen in de natuur. Dit initiatief van Swapfiets met groene fietsroutes kunnen we dan ook alleen maar toejuichen.”

Marco te Brömmelstroet, ambassadeur van Toertje en ‘fietsprofessor’, vult aan: “Voor meer leefbare steden is fietsen nou eenmaal cruciaal. We zouden allemaal voor onze gezondheid en welzijn vaker de auto moeten laten staan en de fiets meer de ruimte moeten geven. Met de fiets de natuur induiken is altijd een goed idee.”

De routes zijn te vinden op Swapfiets.nl vanaf 31 mei en in de onlangs gelanceerde fietsapp Toertje, een initiatief van de Fietsersbond, BAM Infra Nederland en CanvasHeroes. Toertje maakt fietsen makkelijker en leuker: vind routes, ontdek de natuur, ga op avontuur en laat de auto vaker staan.

Vorig bericht 8 bedrijven failliet in Utrecht
Volgend artikel Barista Cafe Leidsche Rijn opent haar deuren

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijUtrecht