Vastgoed

The Cath in Utrecht verwelkomt duurzame huurders

ERM Nederland en Fudura B.V. kiezen voor huisvesting met onderscheidend karakter

The Cath in Utrecht verwelkomt duurzame huurders

Fotografie: Bram Vreugdenhil & Egbert de Boer

Utrecht,
Aan de Catharijnesingel 47, op een markante plek in het compleet gerenoveerde Utrechtse stationsgebied, is een historisch gebouw volledig herontwikkeld tot het eigentijdse en duurzame multi tenant kantoor The Cath. Hiervoor schakelde het fonds CCP 5 Apex (Timeless Investments en Tristan Capital Partners) de architecten IDEA Ontwerp en Fokkema & Partners in. Dit resulteerde in een onderscheidend, gedurfd architectonisch ontwerp voor het in- en exterieur.

The Cath bestaat uit 10 bouwlagen met een totaal beschikbaar verhuuroppervlak van 10.875 m². De brede trappen, opvallende vides en de vele natuurlijke lichtinval geven het gebouw een licht en verwelkomend karakter. Het gebouw beschikt over uitgebreide food & beverage voorzieningen en gemeenschappelijke, flexibele vergaderzalen. Kantoorgebouw The Cath creëert verbinding en biedt de gebruikers een gevoel van vrijheid en mogelijkheden in een duurzame omgeving met een A-label. Eigenschappen die de nieuwe huurders ERM Nederland en Fudura B.V. aanspreken en welke aansluiten bij hun duurzaamheidsambities. Gezamenlijk huren ze vanaf dit jaar circa 2.000 m² kantoorruimte in The Cath.

Toekomstbestendig gebouw

Duurzaamheid is een essentieel uitgangspunt van The Cath. Tijdens de herontwikkeling werd het pand geconstrueerd tot een zeer toekomstbestendig gebouw, waarbij ook tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden rekening gehouden werd met het binnenklimaat. Op de bouwplaats werd al het bouwafval gescheiden en daarna ook gescheiden afgevoerd. Voor dit project werd zoveel mogelijk de bestaande betonnen constructie hergebruikt. Voor alle onderdelen die wel werden gesloopt, werd getracht dit in zijn huidige of gerecyclede vorm te hergebruiken.

Het kantoorgebouw is voorzien van groene daken die isolerend werken; ze koelen af bij hitte en dempen geluid. Tevens houdt het water vast bij regen en wordt hierdoor het riool minder belast. In de gevel zijn speciale kasten verwerkt voor vleermuizen en gierzwaluwen. Daarnaast is het gebouw uitgevoerd met duurzame klimaatklasse A-installaties. Met een Energielabel A+++ heeft The Cath een werkplek in hartje Utrecht gerealiseerd waar de gebruikers zich gezond, veilig en optimaal kunnen ontplooien.

Duurzame match

Nieuwe huurder Fudura B.V. ontwerpt, realiseert, beheert en onderhoudt duurzame energie-infrastructuur en voegt data-intelligentie toe wanneer dit gewenst is. 300 Specialisten werken dagelijks aan de bestaande energie-infrastructuur en die van morgen. De komst naar The Cath onderstreept de ambities van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid. Zij hebben een huurovereenkomst gesloten voor de huur van 1.086 m² op de 7e verdieping. Inmiddels zijn de werknemers van Fudura B.V. deels geïnstalleerd en is het hele bedrijf per november 2023 volledig geïntegreerd in The Cath.

Nieuwe huurder ERM Nederland is een multinationaal adviesbureau dat zich richt op duurzaamheid. Het duurzame karakter van The Cath past uitstekend bij hun bedrijfsfilosofie. “De renovatie van een bestaand pand tot duurzame, moderne kantoorruimtes spreekt ons aan. Daarnaast sluit The Cath aan bij onze visie voor een moderne, open en inclusieve toekomst. Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt bij ERM en wij vonden dat The Cath hier goede invulling aan geeft. Het kantoor is uitstekend bereikbaar door de centrale ligging in Utrecht en nabij het openbaar vervoer. Zo kunnen zowel onze collega’s als onze klanten ons op een snelle en duurzame manier bereiken. Per januari nemen we intrek in een mooie ruimte op de 6e verdieping van 905 m² waarin we ons, dankzij de grote ramen, één kunnen voelen met buiten. Dit biedt een goede, positieve omgeving om in te werken voor al onze collega’s,” aldus Dorina Göttgens Finance Director ERM.

Utrecht duurzaamste kantorenstad van Nederland

Kantoorgebouw The Cath is een goed voorbeeld van de ontwikkelingen op de kantorenmarkt in Utrecht. Van de 25 gemeenten met de grootste kantorenvoorraad, is Utrecht de duurzaamheidskoploper. Ruim 93% van de kantoren is er klaar voor nieuwe wetgeving en bijna 64% heeft zelfs een A-label, of beter. Slechts 3,6% moet het met een ‘D’ of lager stellen, en 3% heeft op dit moment nog helemaal geen energielabel.

Utrecht heeft deze koppositie behaald door fors te investeren in de herontwikkeling van het stationsgebied. Hierdoor is Utrecht Centraal opgewaardeerd tot een central business district. Voor Utrechtse kantoorgebruikers is de locatie leidend. Een vestiging aan het belangrijkste ov-knooppunt in Nederland is dan ook erg aantrekkelijk. Tegelijkertijd ontstond niet alleen in het stationsgebied een hoogwaardig aanbod met duurzame gebouwen, maar ook in Leidsche Rijn. Deze doelgerichte nieuwbouw zorgde ervoor dat bestaand kantoorvastgoed in andere delen van de stad relatief versneld verouderde en eerder in aanmerking kwam voor herontwikkeling naar – met name – woningen.

“Trok Utrecht eerder vooral regionale kantoorgebruikers, de kwaliteit is zo toegenomen dat we steeds meer landelijke – en zelfs internationale – verhuisbewegingen zien. Dit blijkt ook uit de fors dalende leegstand en stijgende huren. Het opnamevolume concentreert zich de afgelopen jaren in kantoren met een A-label, of beter. Wie nu een flink kantoor met maximaal een C-label wil verhuren, heeft een uitdaging. We zien dit eigenlijk alleen nog bij kleine metrages en in de randgemeente gebeuren,” aldus Jardo Verheugd, Associate Director Advisory & Transaction Services CBRE B.V.

Vorig bericht Track Line b.v. helpt provincie Utrecht om uitstoot te verlagen
Volgend artikel 'Mercell transformeert aanbestedingsmarkt'

Nu op WijUtrecht