Beleggen

Waarom beleggen in 2024 steeds populairder wordt

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te beleggen i.p.v. te sparen

Waarom beleggen in 2024 steeds populairder wordt

Groningen,
In het huidige digitale tijdperk en de snelle veranderingen in het financiële landschap, is het fenomeen beleggen nu populairder dan ooit tevoren. Al eeuwenlang beleggen mensen om een hoger vermogen op te bouwen door te investeren. Maar door digitalisering van de 21e eeuw is beleggen toegankelijker dan ooit tevoren. Hoewel consumenten zich bewust zijn van de risico’s die horen bij het beleggen, kiezen steeds meer mensen beleggen over het sparen, maar waarom eigenlijk?

Geld voor je laten werken in plaats van zelf werken

Er wordt belegd door consumenten om een passief inkomen te genereren. Naast de afhankelijkheid van een salaris, investeren consumenten in beleggingsproducten om hun geld meer waard te maken op langere termijn. Door strategisch te beleggen, hopen consumenten winst te maken op hun belegde geld. Dit gaat natuurlijk niet zonder risico’s. De waarde van het geld kan namelijk net zo goed dalen. Consumenten hoeven niets te doen om hun geld meer of minder waard te maken, dat doet de markt en dat scheelt dus tijd. Beleggen is daarom een gemakkelijke manier om extra geld te verdienen omdat het geld voor zichzelf is gaan werken.

Geen broker meer bellen, maar zelf je geld beleggen in de apps

Tegenwoordig verloopt alles online, inclusief het beleggen van geld. Het internet heeft de drempel verlaagd om te starten met investeren. Alle informatie over de beleggingen is nu binnen handbereik en permanent toegankelijk. Aan de andere kant zijn online beleggingsplatforms intelligenter geworden door educatieve hulpmiddelen aan te bieden voor beginnende beleggers en is beleggen via een app zoals Degiro of Plus500 eenvoudiger dan ooit. Dankzij het gemak van het internet kunnen beleggers hun geld altijd volgen en met één klik een transactie uitvoeren. Daarnaast helpen analyse tools consumenten bij het maken van de juiste keuzes in hun beleggingen. Kortom, het internet en de technologie van vandaag maakt beleggen eenvoudiger en bereikbaarder dan ooit.

Beleggen of sparen?

Beleggen brengt onvermijdelijk risico’s met zich mee: het kapitaal kan binnen enkele seconden zowel toenemen als afnemen. Ondanks deze risico’s zijn er veel consumenten die ervoor kiezen dit risico te nemen in plaats van hun geld op een spaarrekening met rente te plaatsen. Op dit moment stijgen de rentes op de spaardeposito’s bij buitenlandse banken naar 4,35%. Voor andere consumenten is het overwegen van sparen bij een bank met een gegarandeerd rentetarief een betere keuze om op een veilige manier winst te maken op hun geld. Bij het sparen van geld heb je de zekerheid dat je meer geld terugkrijgt. Niettemin kunnen consumenten met beleggen aanzienlijk meer winst behalen, maar dit is afhankelijk van het succes van de markt en de gekozen beleggingsmethode. Daarnaast waren de rentes in 2021 en 2022 op spaarrekeningen erg laag en was sparen maar weinig lonend. Voor grotere vermogens waren er zelfs negatieve rentes ingesteld. Dit heeft het zoeken naar een alternatief om geld voor je te laten werken zeker aangemoedigd.

Hogere diversiteit aan beleggingsproducten en platformen

De opkomst van ons digitale tijdperk heeft beleggingsdiensten gedwongen tot verandering, waardoor er nieuwe ontwikkelingen op de markt zijn ontstaan. Tegenwoordig hebben consumenten beter de mogelijkheid om een goede beleggingsstrategie te kiezen die bij hun doelen past. Aandelen, vastgoed, derivaten en beleggingsfondsen zijn onder andere populaire beleggingsmethoden onder consumenten. Daarnaast hebben consumenten de optie om hun geld te laten beleggen door vermogensbeheerders of banken, waardoor ze zelf niet voortdurend alert hoeven te zijn op marktveranderingen. Door deze veranderingen is de toetreding tot de beleggingsmarkt gemakkelijker.

Inflatiebestrijding door je geld te beleggen

Onze koopkracht wordt beïnvloed door de economische schommelingen. Door te beleggen kunnen consumenten ervoor kiezen om hun geld te beschermen tegen een dalende waarde in tijden van inflatie. Beleggingen in vastgoed of grondstoffen zijn strategische manieren om inflatie te bestrijden. Deze waarden stijgen namelijk mee met de inflatie. Wanneer de prijzen stijgen, en het geld minder waard wordt, proberen consumenten winst te maken die meer is dan de stijging van de prijzen.

Is beleggen iets voor mij?

Zoals besproken, kent beleggen vele voor- en nadelen. Of beleggen voor jou van belang is, hangt sterk af van de markt op dat moment. Op dit moment kun je met relatief weinig risico je geld op een depositorekening zetten waardoor je al gauw 2% tot 4,35% rendement per jaar kunt behalen. Met beleggingen kan dit hoger zijn, maar ook zeker lager. Geld verliezen is bij een spaarrekening gewoonweg geen optie. Toch kan de rente die je krijgt op een spaarrekening in rap tempo verschillen. Daarom is het handig om jezelf up-to-date te houden over ontwikkelingen binnen de financiële markten via sites zoals iex.nlbeleggen-vandaag.nl of FD.nl.

Vorig bericht Test ALDI in Maarssen en Utrecht met ALDI SCAN&GO 
Volgend artikel Gamma gaat samenwerken met Zonduurzaam

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijUtrecht