Duurzaam

DSV wil pallets stabiel en duurzaam beladen zonder wikkelfolie

DSV is op zoek naar innovatiekracht van mkb's en startups

Pallets stabiel én duurzaam beladen zonder wikkelfolie

DSV is al geruime tijd actief om op al haar locaties met diverse initiatieven en projecten de milieu-impact van de organisatie te minimaliseren. Eén van deze initiatieven betreft de wikkelfolie die DSV dagelijks gebruikt. Het gaat om een stretchfolie die eenmalig wordt toegepast voor het stevig inpakken van een pallet met kartonnen dozen. Bij ontvangst en uitpakken wordt de folie weggegooid of gerecycled. DSV wil dit proces graag anders en volledig klimaatneutraal aanpakken en gaat hiervoor op zoek naar innovatiekracht van mkb’s en startups.

Functie van wikkelfolie

DSV ontvangt, verpakt en verstuurt producten van haar klanten. Die producten zitten in kartonnen dozen, in variërende groottes, die naast een functionele ook een decoratieve functie hebben en dus onbeschadigd moeten blijven. DSV gebruikt daarbij veelvuldig wikkelfolie, om zo pallets veilig en stabiel te kunnen vervoeren waarbij pallets een gestandaardiseerd hulpmiddel voor het transport van goederen zijn. Producten worden op de pallet opgestapeld en vervolgens met folie omwikkeld vanwege de stabiliteit, veiligheid, hanteerbaarheid en bescherming. De pallet moet stabiel de deur uit en stabiel blijven, wat betekent dat deze na verlading en transport in de originele vorm (recht gestapelde pallet met dozen) bij de klant afgeleverd moet worden en daar gemakkelijk uitgepakt kan worden zonder beschadiging van de dozen. De gebruikte pallets hoeven overigens niet regenbestendig te zijn. Dit is slechts in uitzonderlijke gevallen nodig, en dan wordt een topfolie toegepast.

Vervuilingsbron

Bij de ontvangst van goederen (= inbound) komt wikkelfolie vrij bij DSV. Die wordt op dit moment in drukcontainers afgevoerd en vervolgens bij een partner gerecycled. Bij het versturen van goederen (= outbound) wordt ook wikkelfolie gebruikt. Ook worden sommige goederen door DSV omgepakt en daardoor met nieuw wikkelfolie verstuurd. DSV is van mening dat alle gebruikte wikkelfolie een zeer grote vervuilingsbron is. Het vervangen van plastic wikkelfolie door een volledig duurzaam en functioneel gelijk alternatief, lost het probleem bij de bron op.

Verduurzaming DSV

“Wij erkennen onze rol als een van ’s werelds toonaangevende transport- en logistieke bedrijven en hebben onze ambities verhoogd om tegen 2050 een CO2-neutrale uitstoot te bereiken in al onze activiteiten. Het vervangen van plastic wikkelfolie door een duurzaam alternatief met gelijke functionaliteit, past volledig binnen deze ambities”, aldus Peter van der Maas, Executive Vice President, DSV Solutions.

Het challenge programma

De openstellingsperiode van deze challenge eindigt op 31 maart om 17:00 uur. Geïnteresseerde mkb’s en startups, maar ook zzp’ers en wetenschappers kunnen alle benodigde informatie vinden op de website van SynchUp! en daar ook hun pitch indienen.

Vorig bericht Ongekend veel bezoekers voor MOTORbeurs Utrecht 2023
Volgend artikel Onderhoud verkeerslichten Lijnweg Rhenen

Nu op WijUtrecht