Van onze partner

Is het afsluiten van een verzuimverzekering verplicht?

Meer verzuim voorkomen en verminderen

Is het afsluiten van een verzuimverzekering verplicht?

Is een verzuimverzekering verplicht? Kort gezegd: het afsluiten van een verzuimverzekering is niet verplicht. Maar dat betekent niet dat het niet verstandig is om dat juist wél te doen. Verzuimspecialist Sazas adviseert werkgevers om een verzuimverzekering af te sluiten. Waarom? Een zieke medewerker kost gemiddeld € 405,- per dag. Naast dat je als werkgever verplicht bent om het loon door te betalen, heb je ook verlies van productie en kan het zijn dat er vervanging geregeld moet worden.

Ook dit kost geld. Wanneer je deze kosten niet zelf kunt dragen, kan een verzuimverzekering de uitkomst zijn. Een verzuimverzekering is dus niet verplicht, maar op deze manier is jouw bedrijf wel verzekert tegen de (financiële) risico’s van verzuim.

Hoe kun je nog meer verzuim voorkomen en verminderen?

Naast het afsluiten van een verzuimverzekering, zijn er nog meer manieren waarop je verzuim kunt voorkomen en verminderen. En zo de risico’s van verzuim kunt beperken. Bijvoorbeeld door het opstellen van een goede verzuimaanpak. Er zijn 6 stappen die je kunt volgen voor het maken van een goede verzuimaanpak:

  1. Stel een verzuimbeleid op – hierin staat hoe het bedrijf omgaat met verzuim en welke regels er gelden.
  2. Communiceer met het personeel – het is belangrijk dat je als werkgever betrokken blijft met jouw medewerkers en verzuim regelmatig bespreekt binnen het bedrijf. Vraag bijvoorbeeld eens hoe het met de medewerker gaat. Zo blijf je op de hoogte van wat er speelt.
  3. Zorg voor een goede en veilige werkplek – medewerkers brengen veel tijd door op het werk. Het is dus niet gek dat hier klachten ontstaan. Een kleine aanpassing kan voor groot verschil zorgen.
  4. Bevorder re-integratie – zorg voor de juiste verzuimbegeleiding en bekijk samen met de medewerker welke werkzaamheden hij of zij wél kan uitvoeren.
  5. Volg de Wet verbetering poortwachter – tijdens het ziekteverzuim van een medewerker is het belangrijk om de stappen van de Wet verbetering poortwachter te volgen. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat UWV een boete geeft. Bijvoorbeeld dat je na twee jaar ziekte het loon nog één jaar moet doorbetalen.
  6. Personeelsbeleid – zorg voor binding met het bedrijf. Een personeelsbeleid kan hierbij helpen. Hierin staat bijvoorbeeld hoe medewerkers zich kunnen ontwikkelen, doorgroeien en dat de zwaarte van het werk afgestemd is op wat de medewerker kan.

Je hoeft het niet alleen te doen

Het voorkomen en verminderen van verzuim kan een lastige taak zijn. Gelukkig hoef je dit als werkgever niet alleen te doen. Een preventiemedewerker kan hierbij helpen. Dit is een medewerker van het eigen bedrijf. Hij of zij ondersteunt bij het verminderen van arbeidsrisico’s en het voorkomen van verzuim.

Vorig bericht 1 op 5 Nederlandse bedrijventerreinen voldoet aan Klimaatakkoord
Volgend artikel Groot onderhoud Beverweerdsebrug in Werkhoven

Nu op WijUtrecht