In de afgelopen drie jaar heeft een groot deel van zowel de zzp-ers (45%) als mkb-ers (60%) een stijging in omzet gerealiseerd. Ook voor de komende drie jaar verwacht een grote groep zzp-ers (64%) en mkb-ers (77%) een stijging van de omzet. Dat blijkt uit het onderzoek `Groeiambities en -belemmeringen van  zzp en klein-mkb’ dat KVK (Kamer van Koophandel) vandaag publiceert.
Als grootste uitdaging voor de komende drie jaar noemen ondernemers het hebben van voldoende klanten en een financiële buffer, het bepalen van het juiste uurtarief en/of prijzen en het hebben van ontwikkelcapaciteit voor een nieuw product of dienst.
Liever in loondienst
Het KVK Onderzoek signaleert verder dat ruim een kwart van de zzp-ers (26%; dat zijn honderdduizenden kleine zelfstandigen) liever geheel of gedeeltelijk in loondienst wil werken. Dit geldt ook voor 16% van de mkb-ers. Veel van deze ondernemers hebben in de afgelopen drie jaar relatief vaak een omzetdaling gehad, zijn vaker ontevreden over hun inkomen en hebben vaker een relatief jonge onderneming. Bijna een kwart (23%) van de zzp-ers, en bijna een vijfde van de mkb-ers (19%), heeft zijn bedrijf in de afgelopen drie jaar zien krimpen in omzet.
Geen personeel in vaste dienst
Waar ruim een kwart van de zzp-ers aangeeft liever geheel of gedeeltelijk in loondienst te willen, durft een ongeveer even grote groep mkb-ers (28%) het wegens de financiële risico’s niet aan om personeel in vaste dienst te nemen. Een kleinere groep, 25% van de mkb-ers, geeft als reden om geen personeel aan te nemen dat er geen goed gekwalificeerd personeel te vinden is.
Weinig ondernemers willen groeien in personeel
Waar de wens om te groeien afhankelijk is van de ambitie, de behoefte en eigen voorkeuren van de ondernemer, toont het KVK Onderzoek aan dat 2% van de zzp-ers en 18% van de mkb-ers als doel heeft om te groeien in personeel. Belangrijke redenen om geen personeel aan te nemen zijn dus vooral de financiële risico’s en de verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt, naast `te veel rompslomp’(14% van de mkb-ers; 22% van de zzp-ers) en ‘Ik werk liever samen met andere ondernemers’ (16% van de mkb-ers; 34% van de zzp-ers.)
Meer werk
Als de hoeveelheid werk toeneemt, dan gaat ongeveer twee derde van ondernemers zelf meer uren maken. Als dat niet genoeg is, kiezen mkb-ers veelal voor een flexibele oplossing: 26% overweegt het inhuren van een zzp-er, 19% een tijdelijk contract en 17% een constructie zoals payroll, detachering of uitzendpersoneel. 20% van de mkb-ers overweegt het aannemen van een vaste kracht. Ook zzp-ers kiezen bij een toename in de hoeveelheid werk – veelal naast zelf meer uren te gaan maken – voor een flexibele oplossing: zij overwegen samenwerking te zoeken met andere zzp-ers (34%), vaker ‘nee’ te zeggen tegen opdrachten (33%) of opdrachten door te geven aan een collega (29%).
Motor van de economie
Peter Bargon, directeur Dienstverlening KVK: “Het mkb wordt niet voor niets de motor van de economie genoemd. De ruim 440.000 mkb-ondernemers leveren samen met de meer dan 1,2 miljoen zzp-ers een bijdrage van 60% van de toegevoegde waarde van ons land. Als Kamer van Koophandel doen we er alles aan om deze motor soepel te laten lopen. Maar soms hapert hij. Mij valt op dat mkb-ers liever op een flexibele manier medewerkers, waaronder zzp-ers inhuren, onder meer omdat ze de financiële risico’s te groot vinden om personeel in dienst te nemen. De kosten bij ziekte of ontslag kunnen zo hoog oplopen dat ze een gevaar kunnen vormen voor het voortbestaan van een onderneming. Onzekerheden versterken elkaar, waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan: geen vast personeel aan durven nemen leidt tot meer onzeker flexwerk, en dat leidt weer tot een groter aantal kleine zelfstandigen dat moeite heeft om rond te komen.â€
KVK Ondernemerspanel
Het onderzoek is in de tweede helft van 2018 uitgevoerd in het KVK Ondernemerspanel. Bijna 1.500 ondernemers deden mee: een kleine 800 zzp-ers en ruim 700 mkb-ers.
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl