Bouw

BAM rapporteert € 182 miljoen gecorrigeerde EBITDA

Sterk eerste halfjaar van 2022

BAM miljoen gecorrigeerde EBITDA

Bunnik,
Koninklijke BAM Groep nv heeft een sterk eerste halfjaar van 2022 gerealiseerd, gebaseerd op solide operationele prestaties, verdere risicovermindering op projecten en substantiële voortgang met desinvesteringen. Het nettoresultaat verbeterde aanzienlijk tot € 86 miljoen. De kaspositie en orderportefeuille blijven op een goed niveau. Voor 2022 verwacht BAM een gecorrigeerde EBITDA-marge te behalen van ten minste 4 procent, exclusief het verwachte resultaat op de desinvestering van Wayss & Freytag. BAM verwacht een dividend voor te stellen voor het boekjaar 2022.

Belangrijkste punten:

 • Bedrijfsopbrengsten stegen 2% in Nederland, Verenigd Koninkrijk en Ierland; totale
  bedrijfsopbrengsten daalden 8% ten opzichte van H1 2021 door desinvesteringen.
 • Gecorrigeerde EBITDA steeg met 16% tot € 182 miljoen, ofwel een marge van 5,5%, inclusief positief
  effect van € 16 miljoen na schikking voor Museum of the Future (Dubai) in tweede kwartaal.
 • Sterke verbetering nettoresultaat naar € 86 miljoen, winst per aandeel van € 0,31 in eerste halfjaar.
 • Liquiditeitspositie van € 830 miljoen, exclusief € 188 miljoen voor Wayss & Freytag gerapporteerd als
  aangehouden voor verkoop.
 • Kapitaalratio verbeterd tot 17,7% (14,5% ultimo 2021 en 13,2% H1 2021), voltooiing Wayss & Freytagtransactie zal 2,3% toevoegen.
 • Solide orderportefeuille van € 12,2 miljard (inclusief € 900 miljoen effect van desinvesteringen).

Ruud Joosten, CEO Koninklijke BAM Groep:

”Onze operationele resultaten over het eerste halfjaar laten een solide prestatie zien in onze divisies Nederland, en het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Ik ben verheugd dat we schikkingen hebben bereikt voor enkele oudere projecten, met name voor het Museum of the Future, en overeenstemming hebben bereikt over de Afsluitdijk. Onze kapitaalratio steeg met meer dan 3 procent, vooral dankzij het aanzienlijk
verbeterde nettoresultaat.

We maken goede vorderingen met onze driejarige strategie om een meer voorspelbare, winstgevende en
duurzame onderneming te creëren. In het eerste halfjaar van 2022 hebben we de desinvestering van BAM Galère en BAM Contractors in België afgerond en hebben we tevens de desinvestering aangekondigd van ons Duitse infrabedrijf Wayss & Freytag Ingenieurbau, die binnenkort zal worden afgerond. Onze Belgische bouw- en vastgoeddochters blijven deel van de Groep. Om onze positie als koploper in de bouwsector op het gebied van duurzaamheid te bevestigen, hebben we onze doelstellingen voor vermindering van CO2-uitstoot versneld en blijven we investeren om de emissies van ons materieel te verlagen. In Nederland hebben we Flow gelanceerd, ons innovatieve houtbouw
woningconcept om aan de vraag naar betaalbare en duurzame woningen te voldoen. De bouw van de productiefaciliteit ligt op schema voor voltooiing later dit jaar.

Wij zijn de tweede helft van het jaar gestart met een orderportefeuille van € 12,2 miljard. Het niveau van onze orderontvangst blijft bevredigend en we blijven gericht op contracten met een gezonde verhouding tussen risico-acceptatie en verdienvermogen. De omstandigheden in onze belangrijkste markten zijn wisselend. Het ondernemingsklimaat en het consumentenvertrouwen zijn de afgelopen maanden afgenomen en we blijven geconfronteerd met sectorbrede druk in de toeleveringsketen, prijsstijgingen en sterke concurrentie om medewerkers aan te trekken en te behouden. We kunnen de meeste van deze tegenwind opvangen door inkoopovereenkomsten, contractvoorwaarden en prijsstelling. We zijn ook goed gepositioneerd door onze meerjarige werkvoorraad en we zien volop marktkansen die worden ondersteund door de vraag naar koolstofarme oplossingen, vitale infrastructuur en duurzame gebouwen, waar we bewezen capaciteiten als marktleider hebben.

Wij liggen op schema met de uitvoering van onze strategie om de risico’s van onze portefeuille te verminderen en we hebben onze financiële positie versterkt. We zetten ons in om onze strategische doelstellingen voor 2023 te realiseren. Voor 2022 verwacht BAM een gecorrigeerde EBITDA-marge te behalen van ten minste 4 procent, exclusief het verwachte resultaat van circa € 50 miljoen voor de desinvestering van Wayss & Freytag.”

Vorig bericht Incentro zet koers naar CO2-neutrale toekomst met aanschaf windmolen
Volgend artikel Aandelenuitgifte door sharefundingplatform Eyevestor

Nu op WijUtrecht